Houten panelen

Hout is een warm en natuurlijk product dat vaak gekozen wordt om de tuin af te sluiten. Het is verkrijgbaar in tal van uitvoeringen zodat je ze zowel in landelijke als in moderne tuinen kan gebruiken. Op deze pagina vind je een overzicht van alle soorten houten afsluitingen met hun eigenschappen, prijs, onderhoud en duurzaamheid.

Hardhouten afsluitingen De eerste groep die we onderscheiden zijn de afsluitingen uit hardhout of tropisch hout. Dit zijn houtsoorten die geen behandeling nodig hebben en gedurende vele jaren meegaan. Wanneer je ze onbehandeld laat krijgen ze na verloop van tijd een grijze uitstraling die kan variëren naargelang de regenslag. Deze houten afsluitingen zijn tegenwoordig erg in trek.

Kastanje afsluiting – treillage Wanneer je op zoek bent naar een afsluiting die relatief goedkoop is en een natuurlijke uitstraling heeft, dan is een kastanje treillage een prima keus. Ze zijn verkrijgbaar op lange rollen en kunnen makkelijk in de grond worden geslagen zonder eerst te moeten graven. De voornaamste punten om niet te kiezen voor deze houten afsluiting zijn de grote doorkijkgaten en beperkte levensduur.

Gevlochten tuinschermen van wilgen of hazelaar Een gevlochten omheining is één van de oudste en meest natuurlijke houten omheiningen. Je kan ze kopen in panelen of zelf maken mits enige handigheid. Er hoeven geen bomen te sneuvelen voor deze omheining en er worden uitsluitend inlandse boomsoorten voor gebruikt zoals wilgen en hazelaar.

Geïmpregneerde houten afsluiting Een houten afsluiting die geïmpregneerd is kan je herkennen aan hun lichtgroene kleur. Door de panelen te drenken in een speciaal bad wordt het hout sterker gemaakt tegen insecten en weersomstandigheden. Zo kunnen ook minder kwalitatieve maar wel goedkopere houtsoorten gebruikt worden voor het maken van een omheiningen.

Guido Philips

Nedermolenstraat 20
9310 Meldert